ParaPul © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Para Pul | BIST, Borsa, Hisse, Ekonomi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Borsa Genel
  4. »
  5. Hisse Maliyet Ortalaması Düşürmek

Hisse Maliyet Ortalaması Düşürmek

admin admin - - 5 dk okuma süresi
441 2

Muhtemelen hisse maliyetinizi düşürmek için böyle bir araştırmaya girdiğinize göre aldığınız hisse senedinde zarardasınızdır. Hissenin değeri düşünce zarara geçtiniz ve şimdi alttan almayı düşünüyorsunuz.

Maliyet ortalaması düşürmek için çok acele etmemek gerekir. Öncelikle hisse fiyatında düşüşün bittiğine, en azından yataya bağlamasını beklerseniz sizin için daha iyi olabilir.

Aksi halde maliyet düşürmek için aldığınız hisse daha da düşmeye devam ederse üzülebilirsiniz. Beklerken yükselirse de fırsatı kaçırdım diye üzülmeyin, daha çok zarar etmekten iyidir. Zaten elinizde hisse olduğu için yükselmesi sizi mutlu etmeli.

Maliyet Ortalaması Düşürmek Nasıl Hesaplanır?

Şimdi sizlere hisse maliyetinizi düşürmeyi örnekli olarak anlatmaya çalışalım. Aklınıza takılan bir soru olursa da yorum kısmına yazabilirsiniz elimizden geldiğince cevaplarız.

Diyelim ki portföyünüzde X hissesine ait 1000 adet var ve maliyetiniz 20 lira,

Hisse düştü ve 15 liraya geldi, siz eğer 1000 adet daha X hissesi alırsanız maliyetiniz 17,5 lira olacaktır.

hisse maliyet dusurme

Başka bir örnek verelim;

Fiyatı 10 lira olan X hissesinden 100 tane aldınız, hisse fiyatı düştü ve 9 lira oldu. 9 liradan 100 adet daha alım yaparsanız ortalama maliyetiniz 9,50 lira ve portföyünüzde 200 adet hisse olacaktır.

Matematiğinizi kullanarak bu şekilde maliyet düşürmek istediğiniz hissenin fiyatını, almak istediğiniz miktarı ve elinizdeki hisse adetine göre hesaplayabilirsiniz. Ayrıca hisse alımı yaptıktan sonra aracı kurum hesabınızda yeni maliyetiniz gözükecektir.

Ortalama Maliyetim Neden Yükseldi?

Hisse senedi aldıktan sonra maliyetiniz yükseldiyse yukarda yaptığımız maliyet düşürme hesabının tam tersi olmuştur. Yani örnek verelim ;

hesabınızda daha önceden 100 adet alım yaptığınız X hisseninin maliyeti 30 lira diyelim, hissenin değeri yükseldi ve 40 lira oldu, sizde bu yeni fiyattan 100 adet daha ilave yaptınız böylece maliyetiniz 35 liraya yükselmiş olacaktır.

Yine kardasınız ama son alım yaptığınız fiyat, önceki fiyattan daha yüksek olduğu için ortalamanız yükselmiş olacaktır.

Hesabımda Maliyetim ve Param Yanlış Gözüküyor

Hisse senedi alım satım yaptığınız aracı kurum programları bazen seans sonrası maliyet ya da hesaptaki para veya hissenin değeri farklı gözükebiliyor. Çok nadiren de olsa böyle hatalar yaşanıyor fakat kısa süre sonra düzeliyor. Ya da bazen uzaması durumunda en kötü ihtimalle yeni seans başlayana kadar düzelecektir.

Eğer düzelme olmaması durumunda önceki verdiğiniz emirleri kontrol edin belki de hesabınız normaldir fakat siz yanlış hatırlıyor ya da yanlış hesap yapmış olabilirsiniz.

Eğer yaptığınız işlemlerden ve hesabınızdaki yanlışlıktan eminseniz hiç vakit kaybetmeden aracı kurumun müşteri hizmetlerini arayarak hesabınızdaki yanlışlıkla ilgili bilgi alın.

Hisse Maliyet Hesaplama

Hisse maliyeti, yatırımcının bir hisse senedini satın alırken ödediği fiyattır ve hesaplanması yatırımcıların yatırım performansını değerlendirmesine yardımcı olabilir. Aşağıda hisse maliyeti nasıl hesaplanır anlatılmaktadır:

hisse maliyet hesaplama

Örnek olarak, yatırımcının 1000 adet XYZ şirketi hissesi almak için 10 TL fiyat ödediğini varsayalım.

  1. Hesaplanacak ilk değer, yatırım tutarıdır: Yatırım tutarı = hisse sayısı x hisse fiyatı = 1000 x 10 = 10.000 TL
  2. Ardından, yatırımcının ödediği tüm ücretler dahil olmak üzere yatırımın toplam maliyeti hesaplanmalıdır. Yatırımcının yatırımı sırasında ödediği ücretler arasında komisyon ücretleri, borsa işlem ücretleri ve diğer benzeri ücretler yer alabilir. Bu örnek için, yatırımcının ödediği tüm ücretlerin toplamı 200 TL olsun.

Toplam maliyet = yatırım tutarı + tüm ücretler = 10.000 + 200 = 10.200 TL

  1. Son olarak, hisse maliyeti, toplam maliyetin hisse sayısına bölünmesiyle hesaplanır:

Hisse maliyeti = toplam maliyet / hisse sayısı = 10.200 / 1000 = 10,20 TL

Bu hesaplamalar sonucunda, yatırımcının her bir XYZ hisse senedi için ödediği maliyet 10,20 TL olacaktır.

Hisse maliyetinin hesaplanması, yatırımcıların yatırım kararlarını ve performanslarını değerlendirmelerine yardımcı olabilir.

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. Fikret - -

    Zararı azaltmak için maliyeti düşürmek istiyorum

    1. admin - -

      Eğer imkanınız varsa düşük fiyatlardan alım yaparak maliyeti düşürebiliriz. Tabi bunun için hissenin düşüşün bittiğine emin olmanızda fayda var. Kesin olmamakla birlikte, bir süre yataya bağlayan hissede düşüş bitmiş olarak değerlendirebilir. Tabi ki son karar sizindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir